Viimein näyttää siltä että sain kuin sainkin raavittua tämän kurssin kokoon, vaikkakin n. 2kk myöhässä. Harjoitustyön laitoin juuri sähköpostilla kouluttajalle menemään. Harjoitustyönä tein suunnitelman biologiaan ja äidinkieleen liittyvästä projektista 5.-6.-luokkalaisille.

Biologian tavoitteena projektissa on, että oppilas tunnistaa lähialueiden keskeiset eliölajit ja osaa liikkua luonnossa havainnoimalla sitä. Äidinkielen tavoitteisiin liittyy tiedonhakeminen ja tekstin tuottaminen sekä havaintojen kuvaaminen ja vertailu.

Tarkoitus on, että luontoa havainnoidaan muistiinpanoja kirjoittamalla ja kuvaamalla. Havainnoista pidetään päiväkirjaa (blogia). Havaintojakson jälkeen havaitut eliöt luokitellaan yhdessä. Tämän jälkeen pareittain tai pienryhmissä etsitään luokitelluista eliöistä lisätietoa ja tuotetaan luokan yhteinen wiki. Projektiin pyritään saamaan  mukaan toinen luokka jostain muualta päin Suomea, jotta havaintoja voidaan vertailla.  Projektin toteuttaminen pitkäkestoisena tai eri vuodenaikoina toisi projektiin lisää syvyyttä.  Esim. jos useampi luokka samasta koulusta toteuttaa projektin, voisi toteutukset tehdä eri aikaan ja toinen luokka voisi jatkaa toisen luokan aloittamaa Wikiä ja päivittää siihen vuodenaikojen vaihtelun merkitykset havaintoihin jne. Tarkemman suunnitelman saa tarvittaessa minulta.

Tämä blogi päättynee tältä erää tähän (mikäli tehtävät ja harjoitukset hyväksytään).  Voi olla, että joku päivä kuitenkin taas innostun kirjoittamaan aiheeseen liittyviä juttuja tänne tai sitten keskitän kaikki opettamiseen liittyvät jutut yhteen blogiini (thebee.vuodatus.net). Aika näyttää...