On ollut mukava lukea alan ihmisten (ainakin Anne Rongas ja Tuomas Rinta) kirjoittelevan blogeissaan sosiaalisen median käsitteestä saman suuntaisia ajatuksia, joita itsekin olen pyöritelyt mielessä.  Eli kuinka tarpeellista meidän on (enää) erotella verkon käyttö nk. sosiaaliseen mediaan, kun suurimpaan osaan verkossa toimimiseen (ja yleensä tietokoneen/mobiililaitteen käyttöön) liittyy sosiaalista mediaa. Tuomas Rintaa lainaten: "Verkon käyttö on sosiaalistunut". Toisaalta tätä sosiaalista verkon käyttöä on ollut jo paljon ennen tämä sosiaalisen median hypetyksen alkamista (esim. uutisryhmät, irc) ja tietotekniikan avulla toteutettavista vuorovaikutteisista opetus- ja viestintämuodoista on puhuttu jo 1980-luvun lopulla (ks. Anne Rongas: Tvt:n oppimiskäyttö). 

Eli riittäisikö, että puhuisimme (taas ja edelleen) yleisesti TVT:n hyödyntämisestä opetuksessa ja oppimisessa tai Anne Rongasta lainaten TVT:n oppimiskäytöstä? TVT:n hyödyntämisessä opetuksessa ja oppimisessa on painottunut vuosien saatossa eri asiat luonnolliseseti sen mukaisesti, miten TVT ja sen palvelut ovat kehittyneet. Silti pääperiaate on sama. Pyrimme TVT:n avulla saavuttamaan laadukkaampaa (ja tehokkaampaa) opetusta ja oppimista. 

Mediakasvatuksen käsitettä (ks. esim. http://www.mediakasvatus.fi/mediakasvatus)  pidän sen sijaan hyvänä ja tarpeellisena. Sen rooli vain korostuu näiden sosiaalisten median palveluiden myötä. Mediakasvatuksella laajasti ajateltuna (sisältäen myös tietoturva yms. asiat) tulisi olla entistä näkyvämpi rooli opetuksessa  alaluokilta lähtien.

Tätä viestiä kirjoitellessa aloin miettiä, että olisiko tämän kurssin nimi sitten voinut olla jokin muu? Kyllä ja ei. Kurssin järjestäjät ovat varmasti halunneet "muotitermin" avulla houkutella kurssille osallistujia (tehosi myös minuun) ja korostaa, että kurssilla keskitytään nimen omaan verkon sosiaalisiin palveluihin. Toisaalta koulutuksen kahden ensimmäisen osion  jälkeen muut osiot käsittelevät verkon tai TVT:n opetuskäyttöä yleisesti, joten sosiaalisen median termi on siinä mielessä ihan turha. Oikeastaan tämä toinenkin osio käsittelee asioita yleisesti Internetin näkökulmasta, esim. tiedonhaku, lähdekritiikki jne. eli sosiaalisen median termi kurssin nimessä lienee tarpeen vain markkinointimielessä. :)

Tähän loppuun vielä linkki löydökseen, jonka löysin mediakasvatus.fi -sivuston kautta: http://www.webmie.com/