Sain OPH:lta vastauksen pyyntööni lisätä  Edu.fi:n sosiaalisen medin opetuskäyttöä koskevaan sivustoon ohjeistusta siitä, miten suomalaista peruskoulua ohjaavat tahot ja säädökset suhtautuvat sosiaalisen median käyttöön alakoulussa. Asiaa on kuulemma pohdittu ja pyrkimyksenä on saada ensi syksynä päivitettyä tietoa Edu.fi:n sivuille. Liikenne- ja viestintäministeriön tietoturvastrategian toteutuksen osahankkeena on OPH:n mukaan mietitty myös eräänlaista HELP-deskiä aiheeseen liittyen. Strategian toteutuksessa ovat mukana Opetushallitus ja Opetusministeriö ja kysymyksiä voikin lähetellä jo OPH:lle. Tarkempaa osoitetta kysymysten esittämiselle ei kuitenkaan annettu.

Oheisten tietojen lisäksi OPH:lta saamassani vastauksessa kerrottiin minulla aiheesta yleisesti parin sivun verran. Suurinosa tiedoista ja linkeistä oli entuudestaan tuttuja, mutta referoin ja siteeraan tähän vielä vähän aihetta.

 

"Alaikäisten kohdalla on vanhemmilta kysyttävä lupa julkaista oppilaiden tuotoksia (tekstejä, valokuvia, kilpailutöitä jne.) Useimmissa kouluissa kerätäänkin näistä kaikista palveluista ja välineistä lista ja pyydetään lukuvuoden alussa vanhempien lupa niiden käytölle opetuksessa."  (viesti OPH:lta)

Tällä varmasti tarkoitetaan myös oppilaiden itsensä kouluaikana julkaisemia tuotoksia eli sosiaalisen median palveluiden aktiivista käyttöä koulutehtävän tekemisessä. Eli siis kannattanee aina kysyä lupa, jos käyttää oppilaiden kanssa jotain sellaista työkalua, jolla oppilaat voivat tuottaa materiaalia verkkoon.  Itse rekisteröinnistä en saanut selkeää vastausta, mutta jälleen viitattiin tietosuojalakiin ja siihen, että alaikäisten oppilaiden henkilötietoja ei saa julkaista verkossa ilman vanhempien lupaa.  Lisäksi ohjeistettiin huomioimaan, mitä henkilörekisterien ylläpidosta ja seurannasta on säädetty. Erityistä varovaisuutta kehotettiin noudattamaan henkilötietojen luovuttamisessa yhdysvaltalaisille palveluille, koska amerikkalainen lainsäädäntö ei koske muiden maiden kansalaisia. Viitattiin myös SAFE HARBOR -järjestelmään, ks. http://www.tietosuoja.fi/25914.htm . Kävin katsomassa järjestelmän periaatteet hyväksyneitä organisaatioita ja sieltä näyttäisi löytyvän ainakin Google ja Microsoft.

Mainosten osalta viitattiin samaan  Opetushallituksen ja Kuluttajaviraston yheteiseen muistioon, josta mainitsinkin jo aiemmin. Eli koska tarkempia ohjeita mainoksilla rahoitettujen sosiaalisen median palvelujen käytöstä opetuksessa ei vielä ole, tulee tähän muistioon tutustua ja soveltaa sen mukaan.

Yhteenvetona voisi todeta, että elämme villiä aikaa. OPH:n viestissäkin todettiin, että moniin asioihin ei ole olemassa yksiselittäisiä vastauksia. Näin ollen opettajat voivat tulkita asiota parhaansa katsomalla tavalla ja näin varmasti onkin. Se, että sosiaalista mediaa käytetään vähän alaluokilla, ei kuitenkaan välttämättä johdu tästä, vaan resursseista yleensä.  Itseäni sosiaalisen median käyttö opetuksessa kuitenkin edelleen kiinnostaa. Epävarmuutta tähän tuo vain oman tulkinnan tekeminen.