Kuvittelin tiedonhankintataitojen olevan minulla melko hyvin hallinnassa jo ennen tätä kurssia, mutta kylläpä sitä tätäkin tehtävää tehdessä jotakin uutta oppi. VirtuaaliAMK:n Boolen testistäkin sain vain 8/11, vaikka olen aikoinani suorittanut logiikan kurssinkin. Puolustuksekseni kyllä sanon, että tein tehtävät vauhdilla ja virheet olivat pitkälti huolimattomuusvirheitä. Googlen hakuohjeistakin opin uutta: "stop words" -käsitteen. Tosin vieläkin jäi vähän hämäräksi, mitkä kaikki termit kuuluvat näihin Googlen normaalisti huomioimatta jättämiin sanoihin.

Open Access -lähteitä hakiessa. Tein löytöjä myös ohi aiheen, oikeastaan 1. osioon liittyen. Törmäsin näet  Pauliina Mäkelän esityksee (Blogit ja Wikit opetuksessa) , joka oli tehty itselleni aiemmin tuntemattomalla Prezi-työkalulla. Prezi vaikutti melko näppärältä työkalulta verkkoesitysten tekoon. Prezillä esityksiin saa helposti vähän vaihtelua. Työkalu antaa tilaa luovuudelle.

Google scholaria testatessa huomasin, että monet sen Doriaan viittaamat aineistot eivät löytyneet. Missä lie vika? Kokeilin hakea suoraan Doriastakin kyseisiä aineistoja, mutta eivät löytyneet sieltäkään, joten oli ilmeisesti jostain syystä poistettu. Mitenköhän usein Google scholar päivittää omaa tietokantaansa. Ei hirveästi motivoi käyttämään sellaista hakukonetta, joka antaa hakutulokseksi kuolleita linkkejä. Toisaalta Google scholar näyttää olevan vasta beta-versio, joten ei kai sen voikaan vielä odottaa täydellisesti toimivan. Beta-versio tuli esille myös melko suppeissa löydöksissä. Tämä tosin osalta johtuu siitä, että open acess on toden teolla Suomessa alkanut yleistyä vasta viime vuosina.

Hakuja tehdessä huomasin, että sosiaalisen median käytöstä peruskoulussa ja erityisesti alakoulussa ei juuri löytynyt suomenkielisiä tutkimuksia verkosta ainakaan hakemillani hakusanoilla. Sen sijaan blogeja ja konferenssiesityksiä yms. kyllä löytyy jonkun verran. Liekö asia vielä sen verran uusi, että tutkimuksia ei vielä kauheasti ole tehty ja tehdyt eivät ole vielä kerenneet open acess -materiaaliksi. Ainakin sukulaisteni vuonna 2007 tekemä Blogit kouluopetuksessa (pdf) taitaa löytyä virallisesti vain painettuna versiona. Tekijöiden omilta sivuilta gradu toki löytyy, mutta sieltä tieteelliset hakukoneet, eivät tietenkään gradua löydä. Googlen tarkennetulla haulla "+blogit +peruskoulu filetype:pdf" gradu kuitenkin löytyi heti.