Viimein olen päässyt tietosuojaa ja tietoturvaa käsittelevän 3. osion kimppuun.  Tietosuojavaltuutetun toimiston sivuilta löytyy paljon materiaalia tietosuojaan liittyvistä asioista. Sivuilta löytyy oma osio opetuksen tietosuojaan liittyvistä asioista.  Sivulta löytyy mm. tietosuojavaltuutetun kannanotto opiskelijoiden kurssiarvostelujen viemisestä internetiin. Kurssiarvosanojen julkaisemiseen nimen kanssa tarvitaan kyseisen henkilön suostumus. Arvosanat voi kuitenkin julkaista opiskelijanumeron tai muun vastaavan (yleisesti yksilöimättömän tiedon) kanssa ilman kyseisen henkilön suostumusta. Aloin miettiä, että mikä ero on kurssiarvosanojen julkaisemisessa oppilaitoksen seinällä. Oppilaitoksethan ovat pitkään julkaisseet koetuloksia (nimen kanssa) koulujen ilmoitustauluilla. Lakia viranomaisten toiminnan julkisuudesta selaillessa huomasin sen astuneen voimaan vasta loppuvuodesta1999, joten tässä varmaankin selitys siihen että muistan omien koetulosten löytyneeni lukion ja yliopiston seiniltä. Tosin muistelisin kyllä ilmoittelun jatkuneen 2000-luvun puolellakin ilman, että muistaisin antaneeni siihen mitään erillistä lupaa. Saattaa tietenkin olla, että lupa on tullut jonkun muun lomakkeen yhteydesä annettua.  Heräsin kuitenkin miettimään, että kuinkahan moni opettaja on tietämätön yllä mainitun lain 24§:n kohdasta, jossa luetellaan salassa pidettävät viranomaisten asiakirjat ja kohdassa 30) mainitaan seuraavaa: 

" oppilashuoltoa ja oppilaan opetuksesta vapauttamista koskevat asiakirjat, oppilaan ja kokelaan koesuoritukset sekä sellaiset oppilaitoksen antamat todistukset ja muut asiakirjat, jotka sisältävät oppilaan henkilökohtaisten ominaisuuksien sanallista arviointia koskevia tietoja, samoin kuin asiakirjat, joista ilmenee ylioppilastutkintolautakunnan määräämien arvostelijoiden arvostelutehtäviä koskeva koulukohtainen työnjako, kunnes on kulunut vuosi kyseisestä tutkintakerrasta;"

Muutama päivä sitten näet eräs luokanopettajatuttuni juuri kertoi sanoneensa toisten koenumeroita kurkkiville oppilaille koetulosten olevan julkista tietoa!!

Tietosuojavaltuuten toimiston sivuilta löytyi myös kannanotto sähköpostin käyttöstä opiskelijan henkilötietojen käsittelyssä. Moni ei tule ajatelleeksi, kuinka  avointa salaamaton sähköpostiviestintä on. Sama pätee myös muuta suojaamatonta internet-liikennettä. Esim. suojaamattomissa wlan-verkoissa liikennettä vakoileva hakkeri pystyy helposti näkemään lähes kaiken sen mitä netin käyttäjäkin näkee. Aiheesta kirjoitettiin eilen Kalevassa (s. 6), jossa F-Securen päätutkija Mikko Hyppönen totesi esimerkiksi Facebookissa kaiken tiedon, myös salasanojen ja käyttäjätunnusten, menevän salaamattomina eteenpäin.